Przetargi

„Świadczenie usługi żywienia w oparciu o dzierżawę wyposażonej w urządzenia i sprzęt kuchni wraz z zapleczem ”.

Nr sprawy 221/1/2018

 

OGŁOSZENIE  O  ZAMÓWIENIU

1. Przedmiot zamówienia:

 „Świadczenie usługi żywienia w oparciu o dzierżawę wyposażonej w urządzenia i sprzęt kuchni  wraz z zapleczem ”.

2. Rodzaj zamówienia: - usługa

3. Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

4. Określenie trybu zamówienia:

 postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego prowadzone jest w trybie przetargu nieograniczonego o wartości powyżej 30.000 EURO a poniżej progów unijnych określonych na podstawie art.11 ust 8 ustawy Prawo zamówień publicznych.( DZ.U. z 2017 poz 1579)

5. Nazwa i adres zamawiającego:

Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy im. Marynarza Polskiego , ul. Korczaka 1

76-231 Damnica, strona  www.oswdamnica.biposwiata.pl, e-mail/oswdamnica@wp.pl.

 Tel /fax.  59 811-30-69

6. Opis przedmiotu zamówienia:

Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie, sporządzanie i podawanie posiłków wychowankom przebywającym w Internacie oraz uczniom dochodzącym/dojeżdżającym  Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Damnicy przez 5 dni w tygodniu  (dni nauki szkolnej)

                                   w okresie od 03.09. 2018 r. do 30.06.2019 r.

 

Przyjmujący zamówienie (wykonawca) będzie przygotowywał  tj; gotował w dzierżawionej kuchni Specjalnego Ośrodka Szkolno –Wychowawczego w Damnicy 5 posiłków w ciągu dnia dla faktycznie przebywających w danym dniu wychowanków Internatu Ośrodka, tj. śniadanie,

II –śniadanie,

obiad,

podwieczorek,

kolację.

Ilość obiadów będzie zwiększona o liczbę uczniów dochodzących/dojeżdżających do szkół przy Ośrodku. Posiłki będą podawane w godzinach uzgodnionych z Zamawiającym odpowiednio do organizacji pracy placówki  na podstawie list uczniów Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego, które Zamawiający dostarczy Wykonawcy.

Przeciętna ilość osób korzystających z całodziennych posiłków dziennie to:

40  wychowanków  przebywających w Internacie,

średnio 25 obiadów dziennie dla dzieci dochodzących/dojeżdżających z wyłączeniem; dni wolnych od nauki  w szkole tj. sobót  i niedziel , ferii zimowych , przerw świątecznych  oraz  usprawiedliwionych nieobecności, np. choroba , o których Przyjmujący zamówienie będzie każdorazowo informowany.

Zamawiający będzie obciążony kosztami (wsad do kotła i koszt przygotowania posiłków) tylko za faktycznie wydane posiłki wychowankom przebywającym w Internacie Ośrodka oraz kosztami przygotowania obiadu  dla dzieci dochodzących/dojeżdżających. Rozliczenie kosztu wsadu do kotła z rodzicami opiekunami uczniów dochodzących/dojeżdżających będzie należało do obowiązku wykonawcy.  

Przewidywany koszt surowca potrzebnego na przygotowanie całodziennych posiłków wynosi maksymalnie 12,00 zł brutto ( 11,11 netto) na jedną osobę. Przewidywany  koszt wsadu do kotła na obiad maksymalnie  6,00zł brutto (5,56 netto).

Szacunkowa ilość posiłków całodziennych objęta zamówieniem wynosi 35.600 posiłków  tj.  7.120 osobodni – 5 posiłków dziennie dla 40 osób  oraz same obiady dla dzieci dochodzących/dojeżdżających – 4450 obiadów - 1 posiłek dla  25 osób  w okresie od 03.09.2018 roku      do 30.06.2019 roku (178 dni)

Wykonawca będzie  zobowiązany do stosowania tylko takich środków spożywczych, które spełniają wymagania ustalone w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 26 lipca 2016r.  w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży   w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych  jednostkach (Dz.U z 01 sierpnia 2016 r. poz. 1154) .

Posiłki powinny pokrywać całodobowe zapotrzebowanie na kalorie i podstawowe składniki odżywcze tj. białka z przewaga pochodzenia zwierzęcego, tłuszcze, witaminy     oraz sole mineralne. Wartość kaloryczna posiłku powinna uwzględniać wiek ucznia.

Wykonawca zapewni posiłki przygotowywane na bieżąco, wyłącznie z produktów pierwszej jakości i świeżych(w szczególności warzyw i owoców), zgodnie z zasadami HACCP.

Wykonawca nie będzie stosował dodatkowych preparatów zastępczych oraz substancji konserwujących, zagęszczających, barwionych lub sztucznie aromatyzowanych,  w szczególności: preparatów typu instant oraz gotowych produktów np. pierogi mrożone, klopsy, gołąbki itp.) Wykonawca używać będzie wyłącznie masła świeżego lub margaryny (jeżeli wymaga tego dieta)     oraz serów (a nie produktów seropodobnych). Ponadto zapewni wędliny wysokiej jakości i mięso mechanicznie nieodkostnione. Zakupu produktów potrzebnych do sporządzania posiłków dokonuje Wykonawca we własnym zakresie i na własny koszt .

             Zamawiający wymaga uwzględnienie indywidualnych diet eliminacyjnych dla dzieci alergicznych, z nietolerancją pokarmową w tym: dzieci z cukrzycą, dzieci z nietolerancją na gluten        i laktozę. Szczegółowy wykaz diet zamawiający przekaże wykonawcy przed przystąpieniem do realizacji zamówienia. Wykaz będzie modyfikowany  w zależności od bieżących potrzeb zamawiającego.

Posiłki muszą być estetycznie podane .

 

Zamawiający zastrzega sobie możliwość:

-                      kontroli produktów do przetworzenia,

-                      kontroli przebiegu produkcji w kuchni oraz jakości przygotowanych posiłków,

-                      wglądu do ewidencji ilościowej wydawanych posiłków, prowadzonej przez wykonawcę,

-                      wglądu do dokumentów identyfikujących dostawców wykonawcy,

-                      wglądu do protokołu pokontrolnego, po każdej kontroli sanitarnej kuchni.

Przygotowane posiłki będą przed wydaniem z kuchni, sprawdzane pod względem jakościowym i ilościowym przez upoważnione przez wykonawcę osoby.

Kontrola będzie obejmowała:

- ocenę jakościową przygotowania i podawania posiłków,

- możliwość oceny organoleptycznej poprzez degustację,

- sprawdzenie zgodności wydawanych posiłków z jadłospisem,

- sprawdzenie gramatury i temperatury posiłku.

 

Zakwestionowane przez zamawiającego posiłki pod względem ilości i jakości podlegają wymianie na koszt wykonawcy.

Wykonawca zobowiązany będzie do sporządzania jadłospisów  na okres 10 dni żywieniowych, zawierający m. in. dane o kaloryczności posiłku, składzie, gramaturze. Jadłospis winien być układany zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. Jadłospisy powinny być urozmaicone pod względem doboru produktów i technik kulinarnych, uwzględniać sezonowość oraz zawierać wszystkie zamawiane diety.

Dekadowy jadłospis winien być przedstawiany każdorazowo z 2-dniowym wyprzedzeniem, do akceptacji zamawiającego. O ewentualnych zmianach w jadłospisie należy niezwłocznie powiadomić zamawiającego.

Do obowiązków wykonawcy (na koszt wykonawcy) należy również:

-          zapewnienie tradycyjnych posiłków w okresie Świąt Bożego Narodzenia oraz Świąt Wielkanocnych, jako świąteczny poczęstunek, w ramach wyżywienia,

-          zapewnienie 2 ciepłych posiłków np. bigos, kiełbaska z rusztu, udko kurczaka plus owoce i napoje na imprezy okolicznościowe i zabawy organizowane dla uczniów z okazji Dnia Dziecka, Święta Szkoły, innych.

-          mycie i wyparzanie całości kompletu naczyń i sztućców,

-          odbiór i zagospodarowanie we własnym zakresie odpadów żywieniowych , zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami.

Osoby zatrudnione przy przygotowywaniu i podawaniu posiłków muszą posiadać odpowiednie zaświadczenie dokumentujące dopuszczenie tych osób do pracy przy żywieniu zbiorowym. Zamawiający oczekuje wykazu personelu wraz z oświadczeniem o posiadaniu aktualnych badań sanitarno - epidemiologicznych . Wykonawca będzie dbał o estetyczny wygląd zatrudnionego personelu , czystość i bezpieczne użytkowanie urządzeń gastronomicznych , zastawy stołowej               i  pomieszczeń .

 

Dane ogólne o przedmiocie dzierżawy.

a) Wykonawca dzierżawi od Zamawiającego kuchnię wraz zapleczem o powierzchni łącznej 209,71 m² wraz z wyposażeniem.

Powierzchnia poszczególnych pomieszczeń kształtuje się następująco:

- pomieszczenie kuchenne – 30,80 m²,

- pomieszczenia pomocnicze: zmywalnia naczyń, zmywalnia sprzętu gastronomicznego, magazyny, obieralnia, szatnia, wc dla personelu – 178,91 m²

b) Urządzenia i sprzęt znajdujący się w dzierżawionych pomieszczeniach:

             Kocioł warzelny -gazowy 1 szt.

            Szafa przelotowa z suwakami  1 szt.

            Regał ażurowy nierdzewny  2 części 

            Szafa chłodnicza S-147  1 szt.

              Zmywarka przemysłowa 1 szt.

              Patelnia elektryczna PE-025Y/K0037 1 szt.

Zbiornik gazu na propan-butan pojemność 6,7 m3 -  1 szt.

c) Miesięczny czynsz dzierżawny za  pomieszczenia kuchenne  i wyposażenie wynosić będzie

   1.000 zł ( netto ).

d) Zamawiający wyraża zgodę na korzystanie przez Wykonawcę z dzierżawionych pomieszczeń zgodnie z ich przeznaczeniem na potrzeby własne w okresie dni wolnych od nauki szkolnej, tj. soboty, niedziele, dni świąteczne, ferie

e) Media (zimna i ciepła woda, ścieki ) rozliczane będą przez Zamawiającego  na podstawie podliczników wg ich wskazań , natomiast za zużycie  energii elektrycznej i gazu oraz utylizację odpadów stałych Wykonawca będzie rozliczał się bezpośrednio z dostawcą energii elektrycznej i gazu oraz odbiorcą  odpadów na podstawie odrębnych umów .

Umowy należy przedłożyć Zamawiającemu do wglądu .

7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie.

 

8. Wspólny Słownik Zamówień (CPV):    

55500000 – 5  Usługi bufetowe oraz w zakresie podawania posiłków

 

9. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie.

     Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie. 

 

10. Warunki udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków.

O udzielenie zamówienia ubiegać się  mogą Wykonawcy, którzy składają ważną i odpowiednią ofertę oraz spełniają warunki dotyczące:

1.posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania,

2.posiadania  wiedzy i doświadczenia,

3.dysponowania odpowiednim potencjałem technicznym oraz osobami zdolnymi do wykonywania zamówienia,

4.sytuacji ekonomicznej i finansowej,

5.brak jest podstaw do wykluczenia Wykonawcy z postępowania o udzielenie zamówienia wykonawcy w okolicznościach, o których mowa w art.24 ust.1 ustawy PZP.

Sprawdzenie w/w warunków udziału w postępowaniu odbywać się będzie na podstawie przedłożonych przez Wykonawcę dokumentów i oświadczeń wg zasady spełnia/nie spełnia.

11.Kryteria oceny ofert i ich znaczenie:

Cena oferty  - 99% (wszelkie  koszty  związane  z  realizacją usług będących  przedmiotem  zamówienia  obciążają wykonawcę  i musza  zostać  uwzględnione  w cenie  oferty)

Termin płatności –1%

 

 

12.Wymagania dotyczące wadium

                                                          

Zamawiający NIE wymaga wniesienia wadium.

13. Wykaz oświadczeń i dokumentów, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu oraz pozostałych wymaganych dokumentów zgodnie  z art.41 PZP

  1. Załącznik nr 1- Wypełniony i podpisany formularz oferty.
  2. Załącznik nr 2 -Zaakceptowany wzór umowy.
  3. Załącznik nr 3- Oświadczenie, że akceptuje się stan użytkowy pomieszczeń kuchennych z zapleczem  wraz z  wyposażeniem.
  4. Załącznik nr 4- Oświadczenie o spełnieniu warunków określonych w art. 22 ust. 1 ustawy PZP.
  5. Załącznik nr 5- Oświadczenia o braku podstaw do wykluczenia - art. 24 ust. 1 ustawy PZP.
  6. Załącznik nr 6- Oświadczenie  w zakresie wypełnienia obowiązków informacyjnych wynikających z RODO.

 

Aktualną ( opłaconą) polisę, a w przypadku jej braku inny dokument potwierdzający , ze wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności.

 

Dokumenty są składane w oryginale lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez wykonawcę. Zamawiający może żądać przedstawienia oryginału lub notarialnie poświadczonej kopii dokumentu wyłącznie wtedy, gdy złożona kopia dokumentu jest nieczytelna lub budzi wątpliwości co do jej prawdziwości. Dokumenty sporządzone w języku obcym są składane wraz z tłumaczeniem na język polski.

Jeżeli Wykonawca nie złoży wymaganych dokumentów, oświadczeń czy pełnomocnictw lub nie spełni jednego bądź więcej warunków, jego oferta zostanie odrzucona lub Wykonawca zostanie wykluczony postępowania, z zastrzeżeniem art. 26 ust. 3 ustawy PZP. Zgodnie z art. 24 ust. 3 ustawy ofertę Wykonawcy wykluczonego uznaje się za odrzuconą.

 

14.Miejsce i termin składania ofert:

 

Oferty należy składać w siedzibie zamawiającego:

Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy im. Marynarza Polskiego

Ul. Korczaka 1,76-231 Damnica

Pokój  Nr  103 – sekretariat  Ośrodka

do dnia   12.07.2018 roku  do godz.  12.00

Oferty złożone po terminie będą zwrócone wykonawcom bez otwierania, niezwłocznie po upływie terminu na składanie ofert.

 

15.Miejsce i termin otwarcia ofert:

Miejsce otwarcia ofert:

Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy im. Marynarza Polskiego

ul. Korczaka 1, 76-231 Damnica

Pokój  Nr 103, dnia 12.07.2018 roku  godz. 12.30

16.Termin związania ofertą:

1.Bieg związania ofertą rozpoczyna się wraz z upływem terminu składania ofert.

2.Wykonawca pozostaje związany ofertą przez okres 30 dni od upływu terminu składania ofert.

3.W uzasadnionych przypadkach, na co najmniej 3 dni przed upływem terminu związania ofertą zamawiający może tylko raz zwrócić się do wykonawców o wyrażenie zgody na przedłużenie tego terminu o oznaczony okres, nie dłuższy jednak niż 60 dni.

4.Wykonawca może przedłużyć termin związania ofertą samodzielnie, zawiadamiając o tym zamawiającego.

 

17. Informacje o zamiarze ustanowienia dynamicznego systemu zakupów wraz z adresem strony internetowej, na której będą zamieszczane dodatkowe informacje dotyczące dynamicznego systemu zakupów: - nie przewiduje się

 

18.Informacja o zamiarze zawarcia umowy ramowej:

Zamawiający nie przewiduje zawarcia umowy ramowej.

 

19.Informacja o przewidywanym wyborze najkorzystniejszej oferty z zastosowaniem aukcji elektronicznej:

Zamawiający nie przewiduje aukcji elektronicznej w celu wyboru najkorzystniejszej oferty.

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                   

 

                                                                                

Załączniki

Rejestr zmian

Osoba odpowiedzialna za treść dokumentu: Małgorzata Hajko
Data wprowadzenia dokumentu do BIP: 04 lipca 2018 13:48
Dokument wprowadzony do BIP przez: Krzysztof Schulz
Ilość wyświetleń: 624
04 lipca 2018 13:53 (Krzysztof Schulz) - Dodanie załącznika [zalacznik_nr_2_wzor_umowy.doc] do dokumentu. (Dokument opublikowany)
04 lipca 2018 13:53 (Krzysztof Schulz) - Dodanie załącznika [siwzkuchnia.doc] do dokumentu. (Dokument opublikowany)
04 lipca 2018 13:52 (Krzysztof Schulz) - Dodanie załącznika [oswiadczenie_3.doc] do dokumentu. (Dokument opublikowany)